Sałatki leciutkie na drugi dzień świąt.

Składniki

Sałatka buraczkowa:
3 ugotowane średniej wielkości buraki .
1 pomarańcza
1 puszka gotowanej cieciorki
1/2 cebulki szalotki
olej , sól morska, kolorowy pieprz ziarnisty.

Sałatka z selera:
1 średni seler
1 grapefriut
1/2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich lub 3 łyżki migdałów "słupki"
2 łyżki majonezu dekoracyjnego "Winiary"
Olej słonecznikowy, sól morska, pieprz kolorowy

Sałatka zielona "strączkowa":
1/2 opakowania mrożonego bobu
1/2 opakowania mrożonego groszku
1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej ( ja miałam swoją mrożoną zieloną i żółtą)
1/2 sera feta
Olej słonecznikowy, sól morska, pieprz kolorowy ziarnisty
1/2 pęczka kopru

Sposób przyrządzenia

Sałatka buraczkowa:

Buraczki pokroić w małą kostkę

Dodać obrane dokładnie i podzielone na małe kawałki pomarańcze ( w miarę dokładnie oodzielić błonki)

Dodać odsączoną cieciorke.

Drobno posiekać szalotkę i dodać do sałatki.

Wymieszać z olejem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. 


Sałatka z selera:

Surowy obrany seler zetrzeć na tarce "jarzynówce"

Dodać obrany z błonek i pokrojony na małe kawałeczki grapefruit

Dodać orzechy lub migdały ( ja miałam migdały, bo orzechy zjadłam)

Wymieszać z majonezem, olejem, solą i pieprzem.


Sałatka zielona "strączkowa"

Warzywa każde oddzielnie wrzucić na osolony wrzątek. Gotować kilka minut sprawdzając czy już sa miękkie ale jędrne.

Każde warzywko gotować w nowej wodzie. A potem je ostudzić. 

Wymieszać z olejem, solą, pieprzem i koperkiem

Dodać pokrojoną w kostkę fetę i lekko wymieszać.