Świąteczny krem dyniowo-mandarynkowy

Składniki

Na 2 pomarańczowe porcje- od razu załóżcie, że będzie dokładka- potrzebujemy:
-1 dynię Hokkaido
-5 mandarynek
-pół cytryny
-2 łyżki masła
-cukier, około 6 łyżek
-mleko zagęszczone niesłodzone
-kwaśna śmietana 12% do dekoracji

Sposób przyrządzenia

Pomarańczowe święta! Tak, to coś w sam raz dla każdego przejedzonego ciężkimi rybami w panierkach, pierogami. Alternatywa dla słodkich przekąsek, ciast, bakalii...coś lekkiego, pysznego i zaspokajającego ochotę na coś słodkiego w tym magicznym, bożonarodzeniowym okresie. Przepis dla każdego, wystarczy upolować gdzieś dynię i...możemy działać.


Przepis równie dobrze będzie smakował, jeśli zamiast świeżej dostaniecie dynię mrożoną, w kosteczkach. A jeśli jednak zdobędziecie warzywo...to...


...dynię myjemy, drążymy, kroimy na części i pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Jeszcze gorącą blendujemy na gładko.

 Mandarynki obieramy. Z czterech z nich wyciskamy sok i przecieramy przez sitko, piątą kroimy w kosteczkę.

Do puree dyniowego dodajemy pół szklanki mleka zagęszczonego, masło, sok z mandarynek, cukier. Mieszamy. Sok z cytryny wyciskamy i sprawdzając stopień kwaskowatości stopniowo dodajemy do pomarańczowej zupy. Jeśli jest za gęsta dodajcie więcej mleka, jeśli zbyt płynna, podgotujcie do odparowania płynów. Sugeruję tylko uważać na bulgotanie- niestety takie kremy łatwo parzą nasze dłonie…

Gotową zupę wykładamy na talerze, dekorujemy kleksami śmietany i kosteczkami pokrojonej mandarynki. Zjadamy i biegniemy po dokładkę. Bo pyszna!