Gęsta zupa z makaronem i pesto

Składniki

• 200 ml przecieru pomidorowego (passata)
• słoiczek pesto
• 100 g makaronu (małe muszelki)
• 1 drobno posiekana cebulka
• 1 ząbek czosnku
• 1 drobno posiekana marchewka
• 1 łodyga pokrojonego selera naciowego
• 100 g kawałeczków boczku
• oliwa
• 2 ziemniaki
• 150 g białej fasoli z puszki
• 1 l bulionu wołowego
• 100 g zielonej fasolki szparagowej
• 100 g zielonego groszku
• sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

Na patelni z rozgrzaną oliwą zeszklij cebulkę i czosnek. Dodaj marchewkę, seler, boczek i duś razem ok 10 minut. Przełóż do garnka i dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, białą fasolę, passatę oraz bulion. Zagotuj razem przez ok 30 min. Łyżką cedzakową wyjmij trochę ziemniaków i białej fasoli, a resztę zupy zblenduj, aby była gęsta. Dodaj odłożone wcześniej ziemniaki i białą fasolę.


Do zupy wrzuć również pokrojoną fasolkę szparagową, groszek i makaron. Gotuj na wolnym ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj udekorowane łyżką pesto.