Lekka zupa buraczkowa.

Składniki

Kawałek wędzonego boczku ze skórą
Włoszczyzna
Ziemniaki
Kilka suszonych grzybków.
Przyprawy: lubczyk, sól, ziołowy pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, sok z cytryny. Dodałam też 1 łyżeczkę swoich suszonych przypraw z działki.
Buraki . Ja miałam starkowane i zamrożone.
Fasolka szparagowa i brokuły. Ugotowane do sałatki.

Sposób przyrządzenia

 

Przygotować bulion z wędzonki , warzyw i grzybów z dodatkiem przypraw,
Gdy marchew jest miękka , bulion przecedzamy przez sito i zalewamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Boczek wykorzystamy do innego celu.  Gotujemy do momentu gdy ziemniaki będą miękkie. 
Dodajemy buraki i od razu wlewamy 2 łyżki soku z cytryny. 
Doprowadzamy do zawrzenia . I kończymy gotowanie aby zupa zachowała kolor . 
Do miseczki z zupa dokładamy kilka strączków fasolki i kilka różyczek brokułów i posypujemy zieloną pietruszką.
 
Smacznego!!!