Bakłażany faszerowane

Składniki

2 średnie bakłażany
1/2 szklanki ryżu
100 g pieczarek
2 szklanki wywaru z jarzyn
2 łyżki oliwy z oliwek
1 gałązka oregano
3 pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Sposób przyrządzenia

1 . Z umytych , przekrojonych na pół bakłażanów wydrążamy środki . Miąższ kroimy . Na łyżce oliwy przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek . Dorzucamy miąższ bakłażanów , chwilę smażymy . Pomidory myjemy , kroimy w kosteczkę . Umyte zioła siekamy .


2 . Ryż gotujemy na sypko w wywarze z jarzyn . Mieszamy z przygotowanym farszem , pomidorami i ziołami , doprawiamy solą i pieprzem . 


3 . Obrane pieczarki tniemy na plasterki , lekko posypujemy solą i pieprzem . farszem napełniamy wydrążone połówki bakłażanów . Układamy na natłuszczonej blasze , wokół kładziemy dekoracyjnie pieczarki , całość skrapiamy resztą oliwy , przykrywamy folią aluminiową . zapiekamy w piekarniku o temperaturze 190 stopni C  do chwili , gdy bakłażany będą miękkie . Dekorujemy ziołami , podajemy .