Chruściki.

Składniki

1kg mąki, 4 jaja, kostka drożdży, 1 szklanka mleka, kostka margaryny.

Sposób przyrządzenia

Drożdże, margarynę i mleko rozpuścić, ale nie gotować. Roztwór ostudzić. Dodać do mąki i jaj. Wyrobić ciasto. Włożyć ciasto do woreczka, zamknąć szczelnie. Zanurzyć woreczek z ciastem w letniej wodzie, poczekać, aż wypłynie. Ponownie wyrobić ciasto. Rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm. Wycinać kwadraty, i nacinać środek. Przewinąć dwa rogi kwadratu przez nacięty środek. Pozostawić tak przygotowane chruściki około 10 minut, niech wyrosną. W międzyczasie rozgrzać olej so smażenia. Piec na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru ciasteczek. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. 


Smacznego.