1 kg maki pszennej
1 paczka świeżych drożdży
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki pestek dyni
3 łyżki sezamu
3 łyżki otrąb pszennych
1 łyżka ziaren kminku
1 łyżka drobnej soli morskiej ( a ponieważ lubię czuć sól, to dodałam jeszcze 1/2 łyżki)
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 kubek ciepłej wody
Wyrabiać je na stolnicy do momentu gdy będzie odchodzić od rąk. Czasem lekko podsypując mąką aby nie przywierało do stolnicy. Uformować kulę , przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
Do wysmarowanej olejem formy wyłożyć ciasto , uformować bochenek rękoma zwilżonymi ciepła wodą , Poczekać aż znowu wyrośnie, posypać kminkiem lub czarnuszką .
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny.