Ciasto :
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
2 łyżki maku
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 cytryny
1 kg borówek
3 opakowania śmietany 36%
1/2 szklanki cukru
1 torebka cukru waniliowego
płatki migdałowe
żelatyna fix - deserowa
2 torebki niebieskiej galaretki
1 . Białka ubij , dodając cukier . Żółtka roztrzep z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i octem , dodaj do ubitych białek .
2 . Obie mąki połącz z resztą proszku . Dodaj do masy z jajek i wymieszaj . Wsyp mak .
3 . Ciasto wylej do formy i piecz w temperaturze 180 stopmi C przez 25 minut . Wystudzone przekrój na 2 blaty . Sok cytrynowy wymieszaj z 1/2 szklanki wody i nasącz tym biszkopt .
4 . Borówki opłucz . Kremówki ubij z cukrami , wsyp płatki migdałowe , rozpuszczoną żelatynę . Połącz .
5 . Na pierwszym blat ciasta wyłóż połowę masy , posyp borówkami , przykryj drugik . Na wierzchu wyłóż resztę masy i borówki . Zalej tężejącą galaretą .