Pikantne smarowidło do pieczywa. - przepis. Przepisy na Potrawy mięsne, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Pikantne smarowidło do pieczywa.
Pikantne smarowidło do pieczywa.
Około 1-1,5 kg półtłustego mięsa. Takie bywa w naszym mięsnym sklepie. I jest bardzo tanie.
3 duże cebule
4 duże ząbki czosnku
1/2 szklanki octu winnego + 1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
4-5 łyżek słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
ja dodałam jeszcze 1 dużą łyżkę swoich ususzonych ziół z ogródka ( tymianek, oregano, szałwia)
1 łyżka soli
Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w grubą kostkę.
Cebule pokroić też w grubą kostkę, czosnek na plasterki
Mięso wyłożyć do płaskiego rondla , dodać cebulę i czosnek.
Podsmażyć do momentu gdy wyparuje sos.
Dodać wszystkie dodatki i sól. Wymieszać i zalać wodą . Ale tylko aby mięso było przykryte.
Przykryć rondel pokrywą , szybko doprowadzić do zagotowania i zmniejszyć bardzo ogień.
Niech sobie" pyrka " co najmniej 3 godziny.
Mięso porozrywać widelcami, lekko ostudzić i przełożyć do pojemników .
Podawać z różnego rodzaju pieczywem.
Ja dzisiaj podałam ze świeżo podpieczonymi kromkami kajzerki.
Jako dodatek domowe pikle warzywne.
I było pysznie!!!
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.