Marynowany ser żółty w oliwie

Składniki

• 300 g sera żółtego, np. Aldamer MSM Mońki w bloku
• oliwy z oliwek
• olej rzepakowy
• 3 łyżki octu balsamicznego
• papryczka chilli, pokrojona w drobne krążki
• 4 ząbki czosnku
• kilka gałązek świeżego rozmarynu

Sposób przyrządzenia

Ser żółty kroimy w grubą kostkę. Oliwę mieszamy z olejem rzepakowym i octem balsamicznym. W szerokim słoiku lub innym pojemniku układamy warstwami ser żółty, a pomiędzy warstwami umieszczamy przyprawy: pokrojoną w krążki papryczkę chilli, ząbki czosnku pokrojone na cztery cząstki i gałązki świeżego rozmarynu. Całość zalewamy mieszanką oliwy z olejem i octem, tak aby wszystkie składniki były w niej zanurzone. Następnie zakręcamy wieczko i odstawiamy na 4-5 dni aż ser wchłonie aromat i zapach przypraw.