1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, na początku ubijania dodać szczyptę soli. Kiedy piana jest gotowa dosypywać po łyżce cukier, dalej ubijając. Wrzucić po jednym żółtku, ubić.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać ciasto i delikatnie wyrównać.
Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone. Powinno być zarumienione z wierzchu i odchodzić od brzegów formy.Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia w blaszce.
2.Masa
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę dokładnie rozmieszać z pozostałym mlekiem i wlać do gotującego mleka. Ugotować budyń i ostudzić. Margarynę utrzeć dodając po łyżce budyniu.
Margarynę rozpuścić na patelni, dodać wiórki kokosowe i cukier.Kokos zasmażyć na złoty kolor.
Jedną część biszkoptu posmarować dżemem malinowym i połową masy. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Resztę masy rozsmarować na na wierzchu i bokach ciasta. Posypać wystudzonym kokosem.
Komentarze
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.