Cukinia z pastą pomidorową

Składniki

- połówka cukinii
- 510 gramów pomidorów
- mały ząbek czosnku
- 20 gramów oliwy z oliwek
- łyżeczka suszonej bazylii

Sposób przyrządzenia

Uwielbiam cukinie, szczególnie z własnego warzywniaka. Co jakiś czas wprowdzam ją do swojej kuchnie, pod różnymi postaciami. Niedawno znalazłam bardzo smaczny przepis na stronie: http://www.mamazone.pl/kuchnia/przepisy/niemowle/201102/cukinia-z-pomidorami.aspx. Można go podawać bez obaw nawet rocznemu dziecku :)

 


Sosób przygotowania jest bardzo prosty.Cukinię kroję na średniej wilkości plastry, oczywiście przed wcześniejszym umyciem. Smaże na patelni z każdej strony. Następnie odsączam z tłuszczu za pomocą gazy bądź ręczników papierowych. Patelnię nie myję, tylko od razu na niej pszysmażam czosnek. Dodaje rozdrobnione pomidory (dobrze też sprawdzą się pomidory koktajlowe) oraz suszoną bazylię. Taką pastę należy dusić do momentu wyperowania wody oraz zgęstnienia. Można dodać również pesto. Przygotowany sos nakłada się na cukinię i je. Smacznego.