Stokrotka rozsmakował(a) się w tym!
Przygotowujemy zaczyn z drożdży: Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami mąki, mleka i cukru. Stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
W małym rondelku podgrzewamy maslo, mleko i rozpuszczamy cukier + cukier waniliowy. Nie podgrzewamy za mocno atym bardziej nie zagotowujemy.
Na stolnicę przesypujemy przez sito mąkę , robimy dołek i wlewamy zaczyn z drożdży.
Zamieszamy i wolniutko wlewamy mleko z masłem i cukrem.
Zarabiamy łyżką ciasto i jeśłi trzeba dodajemy jeszcze mąkę.
Wyrabiamy ciasto na miękką elastyczną kulę. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Przygotowujemy pomadę czyli maslo, cukier i cynamon rozpuszczamy w małym garnuszku i studzimy.
Wyrośniętą kulę dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy na placek.
Każdy placek smarujemy pomadą i zwijamy w rulon. A rulon kroimy na plastry.
Plastry ciasta przekładamy na blachę wysmarowaną masłem i posypaną mąką.
Każdy plaster smarujemy jeszcze raz pomadą i czekamy aż jeszcze raz podrosną.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Wykładamy, studzimy i podajemy do kawusi, kakao lub mleka.
Komentarze
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.