Przepyszny Tort Czekoladowy
Składniki
Do przyrządzenia ciasta potrzebujemy:
• 200 g masła, pokrojonego na kawałki
• 200 g gorzkiej czekolady (60% kakao)
• 25 g kakao
• 170 g mąki pszennej (najlepsza jest bezglutenowa)
• 400 g brązowego cukru
• 1 łyżka rozpuszczalnej kawy w proszku lub w granulkach
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
• 3 średnie jajka
• 75 ml maślanki
Aby wykonać przełożenie i polewę, przygotuj:
• 200 g gorzkiej czekolady (60% kakao)
• 250 ml śmietanki kremowej 30%
oraz
• 2 łyżki brązowego cukru
Do dekoracji:
potrzebujesz polewy czekoladowej, czekoladę i pisaki o kolorze odpowiadającym
twoim upodobaniom.
Sposób przyrządzenia
Przygotowanie:
- Na samym początku zajmiemy się tortownicą o średnicy 20 - 21 cm musimy ją wysmarować miękkim masłem, rozpiąć obręcz, dno wyłożyć folią aluminiową, następnie zapiąć obręcz, pozostawiając brzegi folii na zewnątrz formy. Folię, którą daliśmy na dnienależy dokładnie posmarować miękkim masłem. Jeśli jednak mamy szczelną formę, nie ma konieczności uszczelniania jej folią, wystarczy posmarować ją masłem a piekarnik nagrzać do 160 stopni. Ciasto: Na samym początku musimy Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do rondelka razem z masłem. Potem dodać kawę rozpuszczoną w 125 ml zimnej wody i podgrzewać na bardzo malutkim ogniu, do momętu kiedy nasze składniki zaczną się roztapiać. Następnie musimy koniecznie odstawić z ognia i mieszać aż dodane przez nas składniki całkowicie się roztopią, w razie konieczności znów ustawić rondelek na ogniu. Ale UWAGA !!! Nie podgrzewać za bardzo masy. Mąkę przesiać do misy razem z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Dokładnie wymieszać z brązowym cukrem. Jajka wbić do miski i roztrzepać mikserem na jednolitą masę (nie ubijać). Wymieszać z maślanką.W jednej misce delikatnie wymieszać łyżką masę z czekolady, mąkę z dodatkami i masę z jajek. Przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 1 godzinę i 25 minut. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem czy jest już suchy. Na wierzchu ciasta powstanie bardziej twarda skorupka, a całe ciasto może się troszkę zapaść. Jest to zjawisko normalne. Ciasto ostudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia i stężenia. Przekroić na 3 blaty (ciasto najlepiej przekroić gdy jest dobrze zastygnięte i chłodne). Przygotować przełożenie i polewę: czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do miski. W rondelku podgrzać śmietankę razem z cukrem, prawie do zagotowania. Przelać do miski z czekoladą, mieszać aż czekolada całkowicie się roztopi i powstanie gładka masa. Tort przełożyć wystudzoną i podtężałą (gęstą) masą i posmarować nią wierzch.Tort trzymać w zamkniętym pojemniku, w chłodnej części mieszkania. Nie ma potrzeby wstawiania go do lodówki.
Dekoracja:
Aby zrobić dekorację:
Należy roztopić czekoladę i rozsmarować ją cienką warstwą na desce do krojenia. Odczekać około 2 godzin, masa nam juz zastygnie, ale nadal będzie jeszcze wystarczająco miękka, aby można ją było ją dowolnie formować. Na samym końcu możemy dodać dodatki, udekorować czekoladę pisakami.