3 małe łyż. suszonej, lub lepiej świeżej bazylii
3 małe łyż. suszonej, lub lepiej świeżej szałwii
6 małe łyż. suszonej, lub lepiej zielonej natki pietruszki
150 ml słodkiej śmietany (1 szklanka)
70 g startego parmezanu
50 g masła
1 duża łyżka oleju
pieprz i sól do smaku
400 g dobrego makaronu orkiszowego
Ugotuj makaron (musi być dobry - ja używam ekologicznych - jest nawet jeden z wodą mineralną : ) - dla superekologicznych...
Zrób sos: podgrzej śmietanę, dodaj masło i połowę parmezanu. Dopraw solą i pieprzem.
Do ugotowanego makaronu (bez przelewania wodą - dlatego musi być dobry - aby się nie rozpłynął) dodaj przygotowany sos, posiekane zioła i wymieszaj.
Całość posyp resztą parmezanu.
Makaron orkiszowy jest smaczny sam w sobie, dlatego nie należy przesadzać z dodatkami.
Smacznego