Bułeczki na niedzielę

Składniki

CIASTO

1/2 kg mąki pszennej
4 dag drożdży
15 dag cukru ( 6 łyżek)
3 żółtka
15 dag margaryny
sól


NADZIENIE

25 dag twarogu
15 dag margaryny
10 dag cukru ( 4 łyżki)
cukier waniliowy

Sposób przyrządzenia

Drożdże rozmieszać z łyżką ciepłego mleka, łyżeczką cukru i łyżką mąki a gdy podrosną dodać do maki. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do ciasta i tyle ciepłego mleka aby powstało wolne ciasto. Na koniec dodac roztopiony tłuszcz. Odstawic do wyrośnięcia. Bułeczki można formowac na dwa sposoby. 

Masa:  

Utrzec margarynę ż żółtkiem i cukrem, dodac ser, cukier waniliowy i pianę z białek.

 



 Sposób I :  Ciasto rozwałkować,  formować bułeczki w środek nakładając nadzienie. 


SposóbII :  Ciasto podzielić na niewielkie kule, każdą spłaszczyć na placek. W środku każdego placuszka,                  zrobić dołek i nakładać twarożek. 



Odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną posmarować białkiem. Piec 180-200/ 20-30h

 


                                                                                      SMACZNEGO!