CIASTO
1/2 kg mąki pszennej
4 dag drożdży
15 dag cukru ( 6 łyżek)
3 żółtka
15 dag margaryny
sól
NADZIENIE
25 dag twarogu
15 dag margaryny
10 dag cukru ( 4 łyżki)
cukier waniliowy
Drożdże rozmieszać z łyżką ciepłego mleka, łyżeczką cukru i łyżką mąki a gdy podrosną dodać do maki. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do ciasta i tyle ciepłego mleka aby powstało wolne ciasto. Na koniec dodac roztopiony tłuszcz. Odstawic do wyrośnięcia. Bułeczki można formowac na dwa sposoby.
Masa:
Utrzec margarynę ż żółtkiem i cukrem, dodac ser, cukier waniliowy i pianę z białek.
Sposób I : Ciasto rozwałkować, formować bułeczki w środek nakładając nadzienie.
SposóbII : Ciasto podzielić na niewielkie kule, każdą spłaszczyć na placek. W środku każdego placuszka, zrobić dołek i nakładać twarożek.
Odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną posmarować białkiem. Piec 180-200/ 20-30h
SMACZNEGO!