Tarta z truskawkami

Składniki

Tarta z truskawkami - składniki:

- 150 g mąki

- 100 g masła,

- 50 g cukru pudru,

- 1 żółtko,

- 1 łyżka śmietany,

- sól,

- 3 łyżki dżemu z truskawek,

- galaretka truskawkowa (100 g)

- truskawki

Sposób przyrządzenia

Najpierw zagnieć ciasto z mąki, masła, cukru, żółtka, śmietany i odrobiny soli. Następnie włóż je do lodówki. Po upływie 30 minut rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm i wyłóż nim okrągłą formę na tartę. Gdzieniegdzie możesz zrobić nakłucia widelcem. Ciasto wstaw na 20 minut do piekarnika i piecz w temperaturze 200 stopni.

Gdy ciasto ostygnie, posmaruj je dżemem, na nim ułóż truskawki. Galaretkę rozpuść i polej truskawki, zanim się zetnie. Przed podaniem tarta z truskawkami powinna być schłodzona w lodówce. Jak widzisz, tarta z truskawkaminie wymaga wielkich umiejętności ani poświecenia czasu.Smacznego!