• 4 duże ziemniaki
• 300 g szynki gotowanej
• 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w bloku
• 1 duża cebula
• 1 papryka czerwona
• 2 ząbki czosnku
• sól i pieprz do smaku
• oliwa z oliwek
Ziemniaki myjemy (nie obieramy), osuszamy i smarujemy oliwą, nacieramy solą i pieprzem. Następnie zawijamy w folię aluminiową i grillujemy na rozgrzanym ruszcie ok. 40 minut. Miękkość sprawdzamy długą wykałaczką. W tym czasie przygotowujemy farsz z pokrojonego w kostkę sera żółtego, gotowanej szynki i cebuli. Do smaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy ziemniaki już się upieką wyjmujemy je z folii i przekrajamy na pół. Wydrążamy miąższ, ale tak, aby ścianka miała ok. 1 cm grubości. Miąższ mieszamy z przygotowanym farszem, a następnie napełniamy nim ziemniaki. Całość posypujemy startym serem żółtym. Układamy ziemniaki na aluminiowej tacce i ponownie podpiekamy aż ser się rozpuści. Po zdjęciu z grilla możemy ozdobić je pokrojoną w paseczki czerwoną papryką.