Kebab - proste danie na piknik.

Składniki

Udka i podudzia z kurczaków
Mała cebula
1 duży ząbek czosnku
trochę bułki tartej
olej do usmażenia kebabów
sól, pieprz , przyprawa prowansalska lub gulaszowa
patyki do szaszłyków

Sposób przyrządzenia

Z udek i podudzi oddzielamy mięsko od kości.
Mielimy mięso razem ze skórą .
Cebulę i czosnek drobno siekamy i dodajemy do zmielonego mięsa.
Mięso doprawiamy dowolnie przyprawami.
Mięso jest dość rzadkie więc trzeba dodać bułkę tartą aby można uformować kebab.
Garścią nabieramy mięsko i oblepiamy patyki do szaszłyków.
Na mocno rozgrzany tłuszcz na patelni teflonowej wykładamy kebaby i przewracając smażymy z wszystkich stron.
Wykładamy na pólmisek.
A nazajutrz podgrzewamy na działce na patelni ale już bez tłuszczu, bądź też opiekamy krótko na grillu.
Ja podam podsmażone i do tego zrobię kaszkę kuskus z masłem i rodzynkami. Oczywiście będzie też sałatka z żóltej fasolki szparagowej z czosnkiem, dużą ilością kopru i serem feta pokrojonym w kostkę.


Smacznego!!!