Królik w sosie śmietanowym z ziołami - przepis. Przepisy na Potrawy mięsne, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Królik w sosie śmietanowym z ziołami
Królik w sosie śmietanowym z ziołami
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
królik tuszka 1
marchewka 2 średnie
seler naciowy 3 łodygi
białe wino wytrawne 150 mililitrów
cebula 2 średnie
mąka
woda 1/3 szklanki
śmietanka kremówka 30% 150 mililitrów
tymianek suszony szczypta
rozmaryn suszony szczypta
majeranek suszony szczypta
cytryna 1
masło 1 łyżka
sól
pieprz
Sposób przyrządzenia:
- Królika myjemy, dzielimy na części, posypujemy pieprzem oraz suszonymi ziołami, zalewamy sokiem z cytryny i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
- Przygotowujemy warzywa. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy i razem z selerem naciowym kroimy w słupki. Królika osuszamy ręcznikiem papierowym z marynaty, następnie obtaczamy w mące i smażymy na złoto na oliwie z dodatkiem masła. W brytfance lub dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy mięso, warzywa, wino oraz wodę i posypujemy łyżeczką soli. Przykrywamy i dusimy około 80 minut na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Po tym czasie do śmietanki dodajemy odrobinę gorącego sosu, sól oraz pieprz do smaku, mieszamy i wlewamy do naszego sosu. Chwilę jeszcze gotujemy bez przykrycia, jeżeli sos jest rzadki można go nieco zredukować.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.