5 dag makaronu sojowego
3 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru
3 cebule dymki ze szczypiorkiem
1 pietruszka
2 łodygi selera naciowego
20 dag mielonej wieprzowiny
1 marchewka
1/2 pęczka kolendry
1/2 ogórka zielonego
1 łyżka słodko - kwaśnego sosu chili
2 łyżeczki sosu rybnego
1 łyżeczka cukru
papier ryżowy
1 l oleju do smażenia
1 . Przygotuj farsz : makaron zalej gorącą wodą , odstaw na 10 minut . Gdy będzie miękki , odsącz i pokrój na małe kawałki . Czosnek obierz , przeciśnij przez praskę . Imbir i marchewkę zetrzyj na drobnej tarce . Pietruszkę drobno posiekaj . Dymki ze szczypiorkiem oraz łodygi selera drobniutko pokrój . Kolendrę posiekaj , ogórka wraz ze skórką pokrój w słupki .
2 . Na patelni rozgrzej olej i usmaż czosnek , imbir , pietruszkę i dymkę . Dodaj mięso i seler , smaż aż mięso zbrązowieje . Dodaj marchew , kolendrę , ogórek , sos , cukier i makaron . Całość wymieszaj i odstaw , aż farsz wystygnie .
3 . Papier ryżowy zwilż przegotowaną letnią wodą . Na dolnej połowie każdego krążka ułóż 1,5 łyżki farszu . Zawiń do śrpdka 2 przeciwległe brzegi , a całość zwiń w rulon .
4 . W garnku rozgrzej olej , ostrożnie wkładaj po 4 sajgonki , smaż na złoty kolor . Odsącz z nadmiaru tłuszczu .