Faszerowana papryka

Składniki

- 4 czerwone duże papryki
- 0,5 mięso mielone (wg.uznania)
- gruby plaster boczku
- grzyby ( najlepiej kurki/prawdziwki lub pieczarki)
- 1 duża cebula
- 2 woreczki ryżu
- przecier pomidorowy
Przyprawy: sól, pieprz,papryka

Sposób przyrządzenia

Danie dla 4 osób

Na patelni podsmażamy mięso mielone i pokrojony w małą kostkę boczek. Dodając następnie pokrojone w kostkę grzyby i cebulę. Na koniec smażenia dodajemy pół przecieru pomidorowego i mocno przyprawiamy. W tym samym czasie gotujemy ryż. Po ugotowaniu mieszamy ryż z mięsem.Paprykę myjemy, odcinamy "kapelusze" i usuwamy pestki. Nadziewamy papryki nadzieniem mięsno-ryżowym. Nakładamy na papryki odcięte "kapelusze". Wkładamy papryki do naczynia żaroodpornego i zalewamy je resztką przecieru pomidorowego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na ok.30-40 minut.

 

SMACZNEGO