CHLEBEK BEZGLUTENOWY
2 szklanki skrobi pszennej
sól
kminek
50 g drożdży
0,5 łyżeczki cukru
2 szklanki mleka
1 duży ziemniak
1 jajo
SEREK
20 dag twarogu chudego
50 ml jogurtu naturalnego
2 - 3 łyżki oleju lnianego
45 g cukru
owoce:
1 bardzo dojrzały banan
lub
12 dag mrożonych truskawek
lub
inne owoce
PRZYGOTOWANIE-CHLEBEK BEZGLUTENOWY
Ziemniak-obrać, ugotować, przetrzeć.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 4 łyżeczki skrobi, rozprowadzić odrobiną letniego mleka i odstawić do wyrośnięcia.
Skrobię wsypać do miski. Dodać ziemniaka, kminek, sól, wlać mleko i drożdże. Wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, aż dwa razy zwiększy objętość. Ciasto w wysmarowanej masłem formie odstawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajo z małą ilością wody, posmarować ciasto po wierzchu i piec ok. 50 minut. Po ostudzenia przechowywać w pojemniku.
PRZYGOTOWANIE - SEREK
Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować przez kilkadziesiąt sekund.