Owsiane ciasteczka z bakaliami
Składniki
- 500 g płatków owsianych górskich
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 200 g masła
- garść rodzynek, orzechów włoskich
- garść migdałów
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Sposób przyrządzenia
- W rondelku roztopić masło, wsypać płatki owsiane i smażyć przez około 5 minut na wolnym ogniu. Odstawić do przesygnięcia.
- Dodać cukier, bakalie i posiekane orzechy.
- Roztrzepać jajka i dobrze wymieszać z resztą składników.
- Formować małe kulki, od czasu do czasu maczając dłoń w zimnej wodzie, co ułatwi kształtowanie ciasteczek.
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
- Układać ciasteczka na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec przez 15 minut.
Do ciasteczek można dodać odrobinę kakao, cynamonu lub ekstraktu z wanilii.
Można zmniejszyć ilość cukru lub zastąpić go miodem.