Owsiane ciasteczka z bakaliami

Składniki

- 500 g płatków owsianych górskich
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 200 g masła
- garść rodzynek, orzechów włoskich
- garść migdałów
- 3 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przyrządzenia

  1. W rondelku roztopić masło, wsypać płatki owsiane i smażyć przez około 5 minut na wolnym ogniu. Odstawić do przesygnięcia.
  2. Dodać cukier, bakalie i posiekane orzechy.
  3. Roztrzepać jajka i dobrze wymieszać z resztą składników.
  4. Formować małe kulki, od czasu do czasu maczając dłoń w zimnej wodzie, co ułatwi kształtowanie ciasteczek.
  5. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
  6. Układać ciasteczka na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  7. Piec przez 15 minut.

Do ciasteczek można dodać odrobinę kakao, cynamonu lub ekstraktu z wanilii.

Można zmniejszyć ilość cukru lub zastąpić go miodem.