- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ja gotuję w 3 szklankach wody przez 15 minut, potem wyłączam gaz i jeszcze trzymam pod przykryciem 10 minut. Uwaga! Kasza jaglana bardzo wchłania wodę i trzeba jej pilnować, by się nie przypaliła)
- 1 banan
- 2 łyżki kakao (ciemnego)
- 0,5 litra jogurtu naturalnego lub mleka lub zmieszane ze sobą w różnych proporcjach
- 1 łyżka miodu
Naszym bezglutenowym hiciorem jest koktajl jaglany!
Pyszny, szybki do zrobienia (jeśli wcześniej ugotujemy kaszę) i zdrowy. Mój 3-latek, który nieufnie podchodzi do nowych smaków – ten koktajl „wciąga” koncertowo:) Większość zbóż zawiera gluten, więc bezglutenowców ratuje proso i pozyskiwana z niego jaglanka właśnie.
Wszystkie składniki miksujemy do momentu, gdy kasza nie będzie już wyczuwalna, a koktajl będzie gładka masą.
SMACZNEGO!:)
*zdjęcie jest mojego autorstwa