Bezglutenowy blok czekoladowo - waniliowy

Składniki

400g mleka w proszku
200g masła
1/2 szklanki wody
250g cukru
4 łyżki kakao
kilka kropel ekstraktu waniliowego
100g suszonej żurawiny
100g różnych orzechów
100g ryżu preparowanego
100g bezglutenowych herbatników

Sposób przyrządzenia

W garnuszku rozpuszczamy połowę masła, połowę cukru i połowę wody z czterema łyżkami kakao. Po rozpuszczeniu dodajemy po połowie żurawiny, orzechów, pokruszonych herbatników i ryżu, mieszamy dokładnie. Na końcu wsypujemy mleko w proszku i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Wylewamy do keksówki (użyłam silikonowej, w przypadku zwykłej należy ją wcześniej wyłożyć folią spożywczą).
Analogicznie postępujemy z drugą połową składników, tylko zamiast kakao dodajemy ekstrakt waniliowy. Gotową masę wylewamy na ciemną warstwę. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.