2 bakłażany
1/3 szklanki gotowej mieszanki mącznej bezglutenowej
400 g pomidorów bez skóry z puszki
2 średnie cebule
sól, pieprz
oregano
120 g sera ricotta
2 jajka
30 g tartego parmezanu
olej rzepakowy do smażenia
Bakłażana pokroić w plastry grubości około 2 cm. Każdy plaster obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzac olej, na rozgrzanym tłuszczu smażyć plastry bakłażana, aż się zrumienią. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku kuchennym. Odstawić do ostygniecia.
W tym czasie pokroić w kostkę cebulę ( koska nieco grubsza ). Cebulę usmażyć do miękkości. Do cebuli dodać pomidory - smazyć, mięszając aż nadmiar płynu odparuje - około 8 minut.
Odstawić do wystygnięcia. Zimny sos pomidorowy zmiksować z serem ricotta i jajami - dopraw do smaku.
W średniej wielkości naczyniu do zapiekania ukłądać plastry bakłażana, zalać połową sosy, posypać połową sera. Ułożyć kolejną warstwę.
Zapiekac w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.