1. Zagotowuję 400 ml mleka z cukrem. W 200 ml mleka mieszam dwa budynie. Gdy mleko się zagotuje dolewam budynie i bardzo energicznie mieszam. Masę trzymam na gazie kilka sekund ciągle mieszając. Schładzam do temperatury pokojowej.
2. Do dużej miski władam ser mielony, schłodzony budyń, cukier puder, cukier waniliowy, 1 budyń z torebki, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej oraz jajka. Masę ucieram aż stanie się gładka, jednolita i świecąca.
3. Ciasteczka rozdrabniam w malakserze na proszek. Przesypuje do miski, dodaje masło i wyrabiam ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodaje wodę i ponownie wyrabiam dłonią.
4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładam papierem do pieczenia. Rozkładam na dno tortownicy masę z ciastek i wylepiam nią brzegi mocno dociskając. Masę przelewam do tortownicy. Na wierzchu rozsypuję jagody.
5. Sernik wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zmniejszam temperaturę do 150 stopni i piekę na środkowej półce piekarnika przez około 2 godziny. Studzę, wstawiam do lodówki. Przed podaniem posypuję jeszcze jagodami i cukrem pudrem.
Komentarze
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.