Biszkopt (duża blacha):
5 jajek (całe)
6 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1 łyżka kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
dżem z czarnej porzeczki do posmarowania upieczonego biszkoptu
4 duże banany pokroić w plastry (wys. 2cm), wymieszać z sokiem z jednej cytryny
0,75l śmietany kremówki (daję 30%)
1/2 szklanki cukru (ja daję mniej)
1 opakowanie "Śnieżki"
2 łyżki żelatyny(rozpuścić w 1/2 szklanki wody)
10 dkg wiórków kokosowych
1 łyżka masła lub margaryny
2 Łyżki cukru
Jajka z cukrem ubić na sztywną pianę (mikserem), dodać stopniowo resztę składników i dokładnie wymieszać - wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec 20 min. Po upieczeniu posmarować biszkopt dżemem z czarnej porzeczki, a na to ułożyć plastry bananów
śmietanę ubić z cukrem i Śnieżką, ubijając dalej dodać wystudzoną żelatynę - całość wyłożyć na banany
wiórki kokosowe z dodatkiem cukru i tłuszczu (masło lub margaryna)uprażyć na patelni na złoty kolor i jeszcze ciepłymi posypać śmietanę. Wystawić w chłodne miejsce żeby dobrze stężało.
Ciasto jest pyszne.