Składniki na 24 babeczek:
320 g masła
240 g cukru do wypieków
330 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
składniki na krem:
2 fix do śmietany
660ml śmietany 30%
4 łyżeczki cukru wanilij owego
1 żółty barwnik spożywczy
dekoracje zrobione własnoręcznie z masy cukrowej.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
RObimy babeczki:
1.Za pomoca Miksera utrzeć masło z cukrem,puszystą masę.
2.Dodawać jajka, jedno po drugim,cały czas ucierając na gładką masę.
3.Dodać skórkę z cytryny i sok. Zmiksować.
4.Do ukreconej masy dodać przesiane składniki make i proszek do pieczenia.
5.Wymieszać wszystko szpatułką tak by tylko składniki się połaczyły. Nie ma potrzeby dłużej.
6.Formę wyłożyć papilotkami, ciasto nakładac do 3/4 papilotki/
7.Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka.
8.Wyjąć, wystudzić na kratce
W między czasie przygotowac krem:
1.Ukrecic bita smietane z fixem i cekurem wanilijowym.
2.Następnie rzdzielić do 2 misek, do jednej dodac barwnika i wymieszac delikatnie lyżka.
3. Taki gotowy krem wsadzić do lodowki na 5 minut, łatwiej schłodzony nakładac.
Włala Gotowe,teraz najprzyjemniejsza Zabawa dekorowanie :)
Smacznego :))