Babka trójkolorowa

Składniki


4 jajka
1 szklanka* cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki* oleju
1 szklanka* mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 kisiel wiśniowy (+ew. kilka kropel różowego barwnika spożywczego)
1 łyżka kakao
masło i bułka tarta do wysmarowania formy

*szklanka o pojemności 250 ml

Sposób przyrządzenia

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Jajka ubić do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy wlać powoli olej, zmiksować.

W misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, dalej miksując.Masę podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej kisiel (jeśli kolor masy będzie mało intensywny, dodać kilka kropel różowego barwnika). Trzecią część pozostawić bez dodatków.
Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą wlać kolejno ciasto jasne, ciasto kakaowe i na końcu ciasto różowe.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach.

Upieczoną babkę udekorować dowolnie, polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem.