Roladowy tort serowy

Składniki

Rolada biszkoptowa:
90 g masła lub margaryny
6 jaj
175 g cukru
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
350 g konfitury wiśniowej
Masa:
600 g twarogu
200 g śmietany 30%
1 opak. cukru waniliowego
4 łyżki cukru
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka agrestowa
1 galaretka czarna porzeczka
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Sposób przyrządzenia

Tłuszcz roztopić. Żółtka odzieli od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywno. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierając, do masy żółtkowej dodawać na przemian mąki i pianę z białek. Masło wymieszać z niewielką ilością masy, dodać do pozostałej masy i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, na blaszce wyłożonej pergaminem rozprowadzić ciasto i piec ok. 12 min.
 Upieczony biszkopt wyłożyć na oprószoną cukrem ściereczką i usunąć papier. Konfiturę rozsmarować na biszkopcie a następnie ciasto zwinąć roladę. Odstawić do wystudzenia.

Dzień wcześniej przygotować galaretki. Cytrynową, agrestową i czarną porzeczkę rozpuścić w 1 szklance wody. Odstawić do lodówki aby stężały.
 Twaróg zmielić 3-krotnie. Zmiksować na puszystą masę, dodając cukier i cukier waniliowy. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance wody.Śmietanę ubić. Galaretki przygotowane wcześniej wyciągnąć ze szklanki i pokroić w kostkę. Czekoladę drobno posiekać. Do masy serowej dodać tężejącą truskawkową galaretkę,dokładnie zmiksować, następnie dodać ubitą śmietanę, pokrojone pozostałe galaretki oraz czekoladę, dokładnie wymieszać.
 Przygotować dużą miskę, wyłożyć folią aluminiową. Roladę biszkoptową pokroić w 1 cm plastry. Brzegi miski wyłożyć plastrami rolad(kilka plastrów pozostawić do przykrycia masy).
 Do tak wyłożonej roladami miski przełożyć masę, wygładzić i przykryć pozostałymi plastrami rolady. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki. Gdy masa stężeje ciasto przełożyć na talerz i usunąć folię.