Wieprzowina z grzybami

Składniki

50 - 60 dag wieprzowiny bez kości
3 dag mąki
tłuszcz
8 dag fasoli perłowej
15 dag cebuli
25 dag grzybów (maślaki, borowiki lub kurki)
15 dag pomidorów
sól
pieprz
czosnek
majeranek
przyprawa do zup - do smaku

Sposób przyrządzenia

1. Mięso umyć, pokroić w paseczki, posypać przyprawami i połową mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu - pod przykryciem.
2. Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Potem ugotować.
3. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, włożyć opłukane, i pokrojone w paseczki grzyby, dusić kilka minut na małym ogniu, często mieszając.
4. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki, połączyć z mięsem, grzybami, fasolą, oraz pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością wody, dusić kilka minut, doprawić.
5. Podawać z ziemniakami, zieloną sałatą i surówkami.