Ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 20 dkg cukru pudru
- 2 jajka
- 8 dkg masła lub margaryny
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki sztucznego miodu
- 1 łyżka sody oczyszczonej
Krem:
- 20 dkg cukru pudru
- 20 dkg masła
- 2 szklanki mleka
- 6 łyżek kaszy manny
Dodatkowo:
- słoiczek powideł śliwkowych
Polewa czekoladowa:
- 1 łyżka kakao
- 1/5 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mleka
- 1/8 kostki masła lub margaryny
- 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie ciasta:
Masło i miód stopić, przestudzić. Wszystkie składniki na ciasto, zmieszać z sobą i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 równe części i rozwałkować lub wykleić ciasto na bardzo cieniutki placek. Pieczemy 3 placki w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, na złoty kolor około 10 minut.
Przygotowanie masę:
Ugotować grysik na mleku, energicznie mieszając i gotować na małym ogniu, aby grysik nie przywarł do dna i się nie przypalił. Gdy masa zgęstnieje, studzimy. W tym czasie miękkie masło ucieramy mikserem, dodając stopniowo cukier puder. Zimną masę grysikową dodajemy do masy i ucieramy dalej, do czasu gdy cały grysik połączy się z masłem. Na placku rozsmarować powidła śliwkowe i masę grysikową i tak na przemian. Wierzch ciasta polewamt polewą czekoladową i możemy posypać orzechami lub posypką .