Ciasto królewskie

Składniki

Ciasto:

- 1/2 kg mąki pszennej

- 20 dkg cukru pudru

- 2 jajka

- 8 dkg masła lub margaryny

- 4 łyżki mleka

- 2 łyżki sztucznego miodu

- 1 łyżka sody oczyszczonej

Krem:

- 20 dkg cukru pudru

- 20 dkg masła

- 2 szklanki mleka

- 6 łyżek kaszy manny

Dodatkowo:

- słoiczek powideł śliwkowych

Polewa czekoladowa:

- 1 łyżka kakao

- 1/5 łyżki cukru pudru

- 1 łyżka mleka

- 1/8 kostki masła lub margaryny

- 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przyrządzenia

Przygotowanie ciasta:

Masło i miód stopić, przestudzić. Wszystkie  składniki na ciasto, zmieszać z sobą i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 równe części i rozwałkować lub wykleić ciasto na bardzo cieniutki placek. Pieczemy 3 placki w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, na złoty kolor około 10 minut.

 

Przygotowanie masę:

 

Ugotować grysik na mleku, energicznie mieszając i gotować na małym ogniu, aby grysik nie przywarł do dna i się nie przypalił. Gdy masa zgęstnieje, studzimy. W tym czasie miękkie masło ucieramy mikserem, dodając stopniowo cukier puder. Zimną masę grysikową dodajemy do masy i ucieramy dalej, do czasu gdy cały grysik połączy się z masłem. Na placku rozsmarować powidła śliwkowe i masę grysikową i tak na przemian. Wierzch ciasta polewamt polewą czekoladową i możemy posypać orzechami lub posypką .