Babka dwukolorowa.

Składniki

- 5 jaj
- 20 dag masła
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 płaska łyżka kakao

Do dekoracji - cukier puder lub polewa czekoladowa

Sposób przyrządzenia

Masło ogrzewamy do momentu roztopienia i zestawiamy z ognia. Jajka ubijamy z cukrem, wlewamy przestudzone, ale jeszcze ciepłe masło i dalej ubijamy. Porcjami wsiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym.  Całość dokładnie mieszamy i dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao. Przekładamy ciasto do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy babkowej z kominkiem. Ciemne ciasto wykładamy na wierzch jasnego ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 40 minut. Po wyjęciu z formy i przestudzeniu babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.