Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając żółtka i cukier. Mąki przesiewamy i dodajemy 3 łyżki rumu. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami a następnie napełniamy do wysokości ok 3/4 ciastem. Pieczemy ok 15-20 min w temp. 180'C. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Powstałą masą smarujemy muffinki. Cytrynę myjemy, a następnie wyciskamy sok i podgrzewamy. Jajko mieszamy, a następnie dodajemy cukier i powoli wlewamy sok cytrynowy. Całość doprowadzamy do zagotowania i dodajemy śmietanę oraz margarynę. Mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Gotową masę nakładamy na środek naszej babeczki, tworząc żółtko jajka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem. Balon lekko dmuchamy, a następnie pokrywamy go folią spożywczą i maczamy w rozpuszczonej czekoladzie. Odwracamy do góry nogami, można włożyć w szklankę, a następnie umieszczamy w lodówce i pozostawiamy do zastygnięcia. Gotowe zastygnięte czapeczki- skorupki, obcinamy tak by były równe i ściągamy. Najlepiej jest przebić balon, wtedy czapeczka sama schodzi ładnie. Gotowe układamy na muffince, można też "rozbić" skorupkę. Smacznego !!
Wychodzi ok 20 sztuk.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.