Mąkę należy przesiać na sicie o drobnych otworach do miski, dodać masło i razem posiekać, szczyptę soli, cukier puder i wbić jajko, dodać wanilię naturalną posiekaną drobno, dodać mleko. Dokładnie wymieszać składniki a następnie wyrobić na jednolitą masę o gładkiej i delikatnej konsystencji. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około godzinę. Przełożyć ciasto na stolnicę, rozwałkować ciasto na około 3-4 cm. i do prostokątnej blaszki wyłożyć ciasto. Nagrzać piekarnik do 200℃. Widelcem nakłuwać spód ciasta. Piec przez około 25 - 30 minut na złoty kolor, ostudzić. Ciasto przekroić na dwie równe części. Na ostudzone ciasto nałożyć dżem z gorzkich pomarańczy na dżem rozsmarować masę krówkową - kajmakową. Dekorować mazurek wedle uznania, na wierzch nałożyć wykonaną polewę na bazie kakao DecoMorreno, moje dekoracje stanowią tic taci- cukierki- gałązki bazi , następnie wyłożyć jajka i gniazdka z czekolady na wierzch mazurka. Mazurek stanowi wspaniałą dekorację stołu świątecznego oraz jest pysznym deserem świątecznym.
Technika wykonania polewy czekoladowej:
W kubeczku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mieszamy intensywnie aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z kakao do uzyskania jednolitej masy
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.