Babka marchewkowo-orzechowa

Składniki

1,5 szklanki marchewki (starta na wiórk)
1,5 szklanki mąki,
4 jajka,
1 szklanka oleju,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczk sody oczyszczonej,
1,5 łyżeczki cynamonu,
1,5 łyżeczk przyprawy piernikowej,
stara skorka cytrynowa,
100 g drobno posiekanych orzechow wloskich,
cukier puder.

Sposób przyrządzenia

Jajka ucieramy razem z cukrem,dodajemy szklanke oleju i miksujemy do osiagniecia jednolitej masy,dodajemy make zmieszana wczesniej z sypkimi skladnikami (proszek,soda,cynamon,przyprawa do piernika)miksujemy ok 3 minut dodajemy starta na wiórki marchewke, skorke z cytrynyi drobno posiekane orzechy.Miksujemy do polaczenia marchwi z ciastem.Posypujemy cukrem pudrem (mozna tez polac lukrem).


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175* przez ok 40-45 minut (sprawdzic paTyczkiem czy dopieczone).




SMACZNEGO!!!!!!!!!!