3 duże pomarańcze
15 jaj
1,5 szklanki cukru kryształu
3 łyżki kakao
15 łyżek bułki tartej
6 łyżek mąki pszennej
3 łyżki proszku do pieczenia
1,5 szklanki orzechów mielonych
Masa kawowo-orzechowa
3 jaja
5 łyżek cukru kryształu
2 kostki masła
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4-5 łyżek mielonych orzechów
Pomarańcze w całości umyć, włożyć do garnka i gotować przez 10 min., po ugotowaniu wylać wodę i zalać zimna wodą i przez noc tzrymać w wodzie następnego dnia zemleć pomarańcze w maszynce do mięsa.
Białka z cukrem ubijać, dodając żółtka i pozostałe składniki. Na końcu wsypać zmielone orzechy i pomarańcze. Lekko wymieszać. Upiec trzy jednakowe placki (każdy z nich można przygotować oddzielnie).
Ciasto przełożyć masą kawowo-orzechową lub dowolną. wierzch polać polewą.
Masa kawowo-orzechowa: Jaja z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć na pulchną masę, dodając przestudzoną masę jajeczną, kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody, orzechy. Do smaku można dodać odrobinę spirytusu.