Bierzemy się za lemon curd ( dobrze zrobić go dzień wcześniej )
Cytryny należy sparzyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Skórkę wymieszać z 160 g cukru pudru. 4 jaja wymieszać z sokiem z cytryn. Przygotować "kąpiel wodną" ; do miski wsypać cukier ze skórką , dodać wymieszane jajka i 100 g masła. Podgrzewać w "kąpieli" na średnim ogniu przez ok 10 minut, aż uzyskamy konsystencje budyniu. Odłożyć do wystudzenia ; schować do lodówki.
Kruche ciastka
200 g masła i 300 g margaryny Kasi posiekać z mąką . Dodać 240 g cukru pudru, cukier waniliowy , 4 żółtka i wodę. Zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Włożyć na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować, wykroić kształty foremkami , ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut w temp. 200 stopni. Po ostudzeniu ciastka przełożyć lemon curd i złożyć jedno na drugie :)
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.