Mazurek wielkanocny - przepis. Przepisy na Inne ciasta, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                
            
        
     
 
  
  
    
    
    
        Mazurek wielkanocny
        
		
			
		Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!	
	 
 
        
     
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                        30 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru pudru (1 szklanka)
3 żółtka ugotowane na twardo przetrzeć przez sitko
1 cukier waniliowy                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                Przepis na ciasto kruche: 
Siekamy dokładnie wszystkie składniki - ja ucieram w makutrze. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Potem rozwałkowujemy na 1 cm. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 - 220 stopni C.
 
Przepis na kajmak:
Skondensowane mleko słodzone gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, kilka razy przewracając puszkę. Uwaga - nie nachylać się nad garnkiem. 
 
Kajmak rozprowadzamy na cieście, posypujemy bakaliami.
                
              
    
    
    
    
    
    
 
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
 
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
 
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.