Wielkanocne ciacho marchewkowe

Składniki

3 jajka
3/4 szklanki oleju
2 szklanki drobno startej marchewki
2 łyżki brązowego cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
łyżeczka sody
łyżeczka cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
posiekane orzechy włoskie



Składniki na masę:
pół litra śmietanki
serek mascarpone
pół puszki kaimaku
wiórki kokosowe



Sposób przyrządzenia

Jajka mieszam w misce z cukrem i olejem. Osobno mieszam mąkę, sól, proszek, sodę i cynamon, całość dodaję do masy jajecznej. Mieszam, dodaję startą marchewkę i posiekane orzechy.Piekę ok 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Po wystudzeniu ciacho kroję na dwie części. Pierwszą nasmarowałam kaimakiem. Na to nałożyłam ubitą śmietankę połączoną z serkiem. Przykryłam drugą częścią ciasta, całość pokryłam masą śmietankową oraz gotowym marcepanem i marcepanowymi marchewkami.Boki posypałam wiórkami kokosowymi.