Wielkanocny mazurek kajmakowy
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g kostki do pieczenia KASIA
100 g cukru pudru
1 jajko
Przełożenie:
słoik dżemu z czarnej porzeczki
Kajmak:
1 szklanka mleka 3,2%
10 łyżek cukru
60 g kostki do pieczenia KASIA
lub gotowa masa kajmakowa
Do dekoracji:
wiórki kokosowe
suszone morele
posypka czekoladowa
kolorowe lentilki
Kajmak: Mleko gotuję z cukrem na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aż do zgęstnienia i lekkiego zbrązowienia. Na koniec dodaję 60 g Kasi, mieszam do połączenia. Gorący kajmak wykładam na wierzch ciasta, rozprowadzam łyżką.
Wierzch dekoruję wiórkami kokosowymi, suszonymi morelami, posypką czekoladową oraz kolorowymi lentilkami. Ciasto najlepsze jest po 1 - 2 dniach od przygotowania.
Oto foteczka mojego mazurka w kształcie pisanki:
Zobacz więcej: http://www.familie.pl/Forum-18-351/m1104182-999,Konkurs-Swiateczne-wypieki-przepisy.html#ixzz2zMpMByaq