Kosz Wielkanocny

Składniki

Ciasto:6.5 szkl. mąki,
6 dag drożdży,
5 łyżek cukru,
2.5 szkl. mleka,
łyżeczka soli,
2 żółtka,5 dag masła
Lukier:
szkl.pudru,
4 łyżki wody

Sposób przyrządzenia

Drożdże,1/2 łyżeczki cukru.1/4 szkl. mleka i łyżkę mąkę połączyć .Dodać mąkę,wyrobić,odstawić do wyrośnięcia. Dodać rozpuszczone masło i wyrobić ciasto.Podzielić je na 20 równej grubości i długości wałeczków.Żaroodporną miskę wysmarować masłem  i rozpocząć układanie plecionki od nałożenia 2 wałeczków na zewnętrzne dno miski.Ułożyć plecionkę .Docisnąć brzeg ciasta do miski i obciąć.Z 3 wałeczków spleść warkocz, na papierze do pieczenia uformować z niego pałąk.Posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w temp. 200 st.C.Gdy się zrumieni wyjąć i ostudzić. Po ostudzenia delikatnie zdjąć kosz z miski.Odstawić na kilka dni do stwardnienia i połączyć  kosz z pałąkiem wykałaczkami.Miejsca łączeń zasmarować lukrem.
Wypełnić święconym pokarmem i postawić na wielkanocnym stole.