Mazurek z białek na waflu. - przepis. Przepisy na Inne ciasta, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Mazurek z białek na waflu.
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 15 dag zmielonych orzechów włoskich oraz migdałów
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 okrągły wafel do wyłożenia tortownicy
Dekoracja - lukier: białko, 3/4 szklanki cukru pudru, kilka kropli soku cytrynowego, kilka kropli olejku cytrynowego, migdały, kolorowe lukrowe pisaki
Sposób przyrządzenia:
Ubijamy białka na sztywno pod koniec ubijania dodajemy etapami cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodajemy przesianą przez sito mąkę, zmielone orzechy i migdały, całość po woli mieszamy szpatułką. Dno tortownicy wykładamy waflem, brzegi smarujemy masłem, posypujemy mąką, przekładamy jednolitą masę mazurkową. Pieczemy ok. 30- 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu dekorujemy.
Smacznego i Wesołych Świata!
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.