Śliwki, morele oraz orzechy posiekaj i połącz z pozostałymi bakaliami oraz jedną czubatą łyżką mąki, odsypaną z 25 dkg. Oczywiście bakalie dodaj takie, jakie lubisz najbardziej.
Miękkie masło/margarynę utrzyj mikserem na puch, kolejno stopniowo dodawaj cukier, cukier waniliowy i po jednym jajku. Masa może wyglądać na zważoną, ale po dodaniu mąki będzie gładka.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, wsyp do utartej masy i mieszaj mikserem przez około 3 minuty, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto.
Kolejno dodaj przygotowane bakalie i wymieszaj całość łyżką, żeby bakalie równomiernie się rozłożyły.
Przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą keksówki o długości 30 cm.
Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180ºC, a po 45 minutach sprawdź ciasto wykałaczką. Jeżeli wykałaczka będzie sucha, wyjmij ciasto od razu, jeżeli nie to piecz jeszcze kilka minut do tak zwanego „suchego patyczka”.
Wyjmij z formy, gdy trochę przestygnie. Posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.
Smacznego
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.