Składniki ciasta:
6 Żółtek
12 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
6 białek
8 łyżek maki
6 łyżek maki ziemniaczanej
6 łyżeczek czekolady w proszku lub 3 łyżeczki ciemnego kakao
1 mały proszek do pieczenia
4 łyżeczki likieru pomarańczowego
Masa serowa :
O,5 szklanki mleka
85 dkg białego sera
10 łyżek cukru
1 gorzka czekolada
3 łyżeczki żelatyny
2 szklanki śmietany kremówki (500ml)
Sok z 1 szt . cytryny
Wyrobienie ciasta:
Utrzeć żółtka z polowa cukru i cukrem waniliowym na puszysta masę oddzielnie ubić piane z białek dosypując pozostały cukier , make pszenna przesiać z mąką ziemniaczana, proszkiem do pieczenia i kakao , dodać do żółtek na przemian z piana z białek i delikatnie wymieszać . spod tortownicy wyłożyć pergaminem i wypełnić ciastem biszkoptowym wygładzić wierzch. Piec 25 min w temperaturze 180 C. biszkopt ostudzić przekroić na 3 krążki i skropić je likierem. 2 krążki pokroić na pierścienie o szerokości 2 cm.
Wyrobienie masy serowej:
Ser zmielić , utrzeć w kąpieli wodnej z mlekiem , cukrem na puszysta masę , żelatynę rozpuścić dodać do masy razem z ubita kremówka , spod tortu posmarować cienka warstwa kremu położyć na nim największy pierścień biszkoptu posmarować kremem układać jeden na drugim raz większy obok mniejszy i tak na zmianę przekładając kremem . cały tort posmarować teraz kremem wygładzić po wierzchu stopić czekoladę rozsmarować na blacie a gdy zastygnie polać czekolada cały tort .
Tort starcza na 12-16 porcji!!!
SMACZNEGO !!!