Sernik Tradycyjny

Składniki

Sernik tradycyjny:
Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki
3/4 szklanki cukru
2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 koska margaryny
1 cukier waniliowy
3 jaja
szczypta soli

dżem wiśniowy
2 łyżki kakao

Masa serowa:
1 kg sera
8 jaj
1 kostka masła prawdziwego
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
1 szklanka cukru
kilka kropel zapachu cytrynowego lub pomarańczowy

Sposób przyrządzenia

 
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i nastepnie wstawić ciasto do lodówki na godzinę. 
Cukier utrzeć z 8 żółtkami, a następnie dodać masło pokrojone w kostkę i dokładnie utrzeć na gładką masę. Do takiej masy dodajemy stopniowo ser i ucieramy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Pod koniec ucierania wsypujemy cukier waniliowy, zapach i budyń. Białka nalezy ubić na sztywną pianę i dodajemy  do masy serowej i delikatnie łyżką mieszamy.
Na wysmarowaną tłuszczem blachę wyłozyć najpierw jasne ciasto, nastepnie rozłożyć na to warstwę dżemy wiśniowego i przykryć ciastem kakaowym. Na tak przygotowany spód wylać masę serową i wstawic do nagrzanego piekarnika. Ciasto nalezy piec godzinę w temepraturze około 200 stopni. Smacznego!!!