Ryż z owocami

Składniki

1 woreczek ryżu
1 2/3 szklanki mleka
2 dag masła lub margaryny
sól i cynamon do smaku
1 dag żelatyny
2 plastry ananasa z puszki
3 gruszki z kompotu
2 brzoskwinie z kompotu/puszki
2/3 szklanki śmietanki
6 dag cukru pudru
1 mała paczka cukru waniliowego

Sposób przyrządzenia

1. Ryż opłukać, odcedzić, zalać wrzącą wodą, gotować 2 minuty, odcedzić.
2. Zalać wrzącym mlekiem, zamieszać, dodać masło, cynamon i sól, gotować około 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. 
3. Żelatynę namoczyć w małej ilości przegotowanej wody, rozpuścić. Wymieszać z pokrojonymi w kostkę owocami, ryżem i częścią ubitej śmietanki z cukrem oraz cukrem waniliowym.
4. Potem przełożyć do formy wypłukanej zimną wodą, wyrównać powierzchnię i pozostawić do zastygnięcia.
5. Przed podaniem formę zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie, wyjąć ryż na półmisek, udekorować pozostałą śmietanką.