Ciasto:
Mąkę i cukier wymieszać, przesiać na stolnicę. Masło posiekać razem z mąką i cukrem. Dodać żółtka i ekstrakt waniliowy lub pomarańczowy. Szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 2 godzin. Schłodzone ciasto rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy na grubość 1 cm. Boczki rozwałkowanego ciasta zagiąć do środka w wałeczki. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i piec około 20 minut w temp. 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół).
Masa czekoladowa:
Obie czekolady drobno pokroić lub posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać śmietankę i masło. Podgrzewać kilka minut. Masę czekoladową wystudzić, schłodzić w lodówce by nieco zgęstniała. Rozsmarować na upieczonym kruchym spodzie. Wierzch udekorować bakaliami.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.